La Colla Sardanista Estol-Espígol neix el 29 de febrer del 2004, però ho fa amb una base molt sòlida, ja que és una fusió de dues colles preexistents, l’Estol i l’Espígol, fundades el 1995 i el 1997, respectivament, a partir dels cursos del Saltem i Ballem que s’oferien a l’escola del poble.

Actualment, la colla està formada per uns vint-i-tres dansaires, amb edats compreses entre els 16 i els 36 anys, gairebé tots de la població d’Agramunt, tot i que també compta amb dansaires d'Igualada, Juneda, Tàrrega i de les poblacions veïnes de Mafet i Pradell.

La fundadora i impulsora en fou l’Antonieta Tella, i l’actual capdanser és Jordi Llorens.

Són persones dinàmiques i atrevides, ja que a banda de dedicar-se a competir en concursos i realitzar exhibicions, duen a terme cursos del Saltem i Ballem per a la mainada.
A més a més, sovint fan sortides de grup amb l’únic objectiu de passar-ho bé i ballar una sardana al lloc on siguin per mostrar-la a la gent que no la coneix. Així, han ballat la nostra dansa a París, Amsterdam, Ginebra, Mallorca, Sevilla, etc. També cal destacar les exhibicions realitzades en llocs ben coneguts per a tots, com són el Camp Nou de Barcelona, Port Aventura o el Poble Espanyol.

La colla Estol-Espígol forma part del Grup Sardanista Estol, fundat el 1997, que va néixer amb l’objectiu de promoure la sardana i la cultura catalana arreu. Actualment, el grup organitza anualment un concurs de sardanes a la vila d’Agramunt. A més a més, al llarg de la seva trajectòria, ha organitzat una Nit de la Sardana (el 1998), diversos concursos de sardanes revesses, i una Cloenda de Catalunya, que va coincidir amb el tancament dels actes del 50è aniversari de la Unió de Colles de Catalunya (el 2009).

L’actual president del Grup Sardanista Estol és Jordi Ramon.
 
 
Grup Sardanista Estol | Colla Sardanista Estol-Espígol
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest lloc web, excepte que es disposi d'autorització expressa del Grup Sardanista Estol.