Grcies per visitar sardalleida.cat
Comarques de Lleida, 24 de juny de 2018
 
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
  • sardalleida.cat
El + vist

Les + vistes
Les + comentades
Detall de notícia
El XXXè Aplec Internacional fa lluir la cultura catalana a Ostrava dins del Festival V Ulicí 2017


Font imatge: ADIFOLK
COMUNICACIÓ | Publicada el 04/07/2017
La cultura catalana va viatjar a Ostrava, República Txeca i si va quedar tot aquest cap de setmana passat, on dins del Festival V Ulicí 2017, que significa alguna cosa com, el Festival al Carrer, es realitzava el 30è Aplec Internacional. No són poques les mostres de cultura que si van poder veure, gegants, havaneres, castellers, bastoners, diables, bestiari, música de cobla i música tradicional, esbarts dansaires, grallers i per descomptat sardanes. L'Aplec va començar divendres però dijous ja és poder gaudir d'un tastet amb l'exposició 'Músics de Festa' i una xerrada sobre la cultura catalana i el moment que viu el País actualment.
Divendres va començar l'aplec amb una ballada de Sardanes a 'Main Square' on després l'Ajuntament de la població va fer la rebuda institucional a les autoritats i grups participants, des d'allà es va iniciar la cercavila de presentació de tots els grups fins a 'Main Square', on en paraules de Joan Gomez, president d'Adifolk, associació encarregada de l'organització de l'Aplec, 'va ser un cercavila ple de curiosos, la gent ens volia tocar, es posaven entremig' i és que els habitants d'Ostrava viuen aquesta 2a edició del Festival amb molta energia, tanta que tot i la pluja que va caure el divendres al vespre,
Es va anunciar que Washington serà la ciutat que rebrà l’Aplec 2018
no es va anul·lar res, la gent 'no marxava i es quedava a ballar sota la pluja, era impressionant', això és el que va passar amb l'espectacle multidisciplinari i els balls de folc que van fer al castell.
Dissabte va arribar el plat fort del cap de setmana, amb la jornada castellera, sardanes, cercaviles i un 'meravellós concert' amb el Cor i l'Orquestra d'Ostrava i la Cobla Volta Món, on entra d'altres, el seu repertori va anar molt encarat a Pep Ventura, any del bicentenari del seu naixement, amb cançons com 'Per tu ploro' on la colla Xàldiga va fer una exhibició de sardanes. La fusió entre l'orquestra, el cor i la cobla va ser perfecta, un concert de germanor 'magnific' el definia Gómez, que va voler agrair l'ajuda dels intèrprets per poder-lo dur a terme. I l'Aplec va continuar amb la Nit de foc, amb un espectacle pirotècnic i es va anunciar que Washington serà la ciutat que rebrà l'Aplec 2018.
Diumenge es va cloure l'aplec amb una ballada de sardanes, i amb molta feina feta i molt cansats els grups van tornar cap a Catalunya.

Propera parada Washington
Un dels moments àlgids de la jornada va ser l'anunci d'on es realitzaria el pròxim Aplec Internacional, i així l'organització va anunciar que seria a Washington, dins d'un festival de folk. Aquesta filosofia d'incloure l'aplec en altres festivals no és casual, el que s'intenta és que l'aplec tingui el màxim de difusió, sobretot en el territori on es fa i en l'àmbit internacional, per aquest motiu el nombre de participants s'ha reduït a la meitat pràcticament, si els altres anys eren entre 500 o 600, aquest any han estat 250, i l'any que ve serà per l'estil comentava Gómez, 'el que volem és que no només surti a la premsa catalana, sinó que tingui una repercussió més internacional' i d'aquesta manera ho fem millor, que ens comentava que no ha parat de donar entrevistes durant tot el cap de setmana.

L'Ambaixada espanyola intenta boicotejar l'Aplec
Una setmana abans de l'Aplec, Joan Gómez va rebre la trucada de les autoritats txeques dient que l'ambaixador espanyol havia estat a Ostrava i va reclamar que l'acte institucional es fes en castellà, Gómez i els organitzadors que no tenen cap problema en parlar castellà, es van negar a fer-ho i va dir que si l'aplec era una mostra de cultura catalana, el mínim era que es fes en català, i així va ser finalment. Gómez lamenta que durant l'aplec ningú de l'ambaixada espanyola els va visitar ni es va acostar, cosa que indica l''interès que realment tenien'.
comments powered by Disqus
Altres notícies
Nou! Articles d'opinió
Somnis del Pla
Per Dolors Torra
23 d'abril, 2018

"Tenim la pretensió de compartir i aprendre de les colles veteranes en la competició, i si pot ser, quedar en bon lloc, per què no?"
 
De Figueres a Montblanc
Per Víctor Sallés
05 de març, 2018

"L’objectiu de Capital de la Sardana és el d’impulsar i difondre la nostra dansa"
 
Un suma un
Per Víctor Rodríguez
12 de febrer, 2018

"Aconseguirem nous sardanistes si nosaltres mateixos ens hi comprometem "
 
 
Agenda
Aplec de Sardanes a Agramunt

30 de juny, 2018 | 20:00
Plaça Mercadal
Agramunt
 
Aplec de la Sardana a Juneda

01 de juliol, 2018 | 19:00
Pista Parc Alegria
Juneda
 
Ballada de sardanes a Torrefarrera

06 de juliol, 2018 | 22.00 h
Plaça de l'Amistat
Torrefarrera
 
Ballada de Sardanes a Bellpuig

07 de juliol, 2018 | 20:00
Parc del Convent
Bellpuig
 
Aplec de la Sardana a Rosselló

07 de juliol, 2018 | 20:30 i 23:30
Plaça Esglèsia
Rosselló
 
Ballada de sardanes a Borges Blanques

08 de juliol, 2018 | 20.00 h
Placeta del Terrall
Borges Blanques
 
Ballada de sardanes a Artesa de Lleida

13 de juliol, 2018 | 22.00 h
Espai Poliesportiu
Artesa de Lleida
 
 
 
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Institut d'Estudis Ilerdencs
Diputaci de Lleida
Obra Social La Caixa
Federaci Sardanista de les Comarques de Lleida
Avinguda del Canal, s/n. 25230 Mollerussa
Telfon: 973 711 975
e-mail: federacio@sardalleida.cat

Apycom jQuery Menus